Elkészítettük az első velencei-tavi gasztro térképet

Ne csak a Balatonnak legyen Gasztrotérképe! Elkészítettük a Velencei-tóét is. Ez nem egy jelentkezős-fizetős vállalkozás volt részünkről, hanem saját szakállunkra, saját elveink alapján készítettük, így aki felkerült rá, az büszke lehet magára, aki nem, az olvassa el, hogy miért nem, és ha úgy érzi megfelelne a kritériumainknak, jelentkezzen, szívesen feltesszük!

A térkép az alábbi kritériumok alapján készült:

1. Jelleg: a térképen az Á la carte éttermekre és az ismert, nagyobb borászatokra törekedtünk, 1-2 indokolt kivétel van csak. Nem erőltettük a strandbüféket, gyorsétkezdéket, hiszen a cél az, hogy ha a vendég idejön pár napra, és elmenne vacsorázni, vagy épp reggelizni, akkor ennek megfelelően találjon helyet. Jó eséllyel ilyenkor nem egy lángosos büfébe szeretne beülni, azt térkép nélkül is megtalálja napközben a strandon, vagy mellette. De egy eldugott Kaptafát, vagy egy Bálint Boráriumot, esetleg egy Szent Orbán éttermet nem biztos, hogy megtalál 2-3-4 napos ittléte alatt, ha nem mutatjuk meg neki. Borászatok esetében azokat favorizáltuk, ahol helyben lehet vásárolni és kóstolni, pincét látogatni.

2. Ételek: legyen jó a konyha, finomak, különlegesek az ízek, minőségiek, egyediek az alapanyagok, és nem utolsó szempont a tálalás sem. Mutasson túl a klasszik rántotthús-pacal-cigánypecsenye-babgulyás vonalon, és esztétikusan, a mai kornak megfelelően tálaljanak. (pl. Tekergő, Bríz, Bálint Borárium, Groenk Deli). Ide tartoznak az nemzeti konyhás helyek is mint a Pizza&Wurlitzer vagy az El Gringo. Nem kizáró ok azonban a hagyományos, házias ízek képviselete sem, de ahhoz illeszkedjen a küllem is, ld. 4. pont.

3. Elhelyezkedés: legyen szép, vagy egyedi helyen. Vízpart, naplemente (Petrocelli), panoráma (Tekergő, Szent Orbán, Bálint Borárium), bringaút mellett (Kanyar, Tekergő, Petrocelli stb.), virágoskertben, tó mellett, saját játszótérrel (Szent Orbán, Gémeskút), ófaluban (Boglya, Patkó), vagy épp olyan helyen, ahol nincs más (Kanyar). Az elhelyezkedést élmény vagy bringás tókör szempontból vizsgáltuk.

4. Enteriőr: legyen különleges, egyedi, igényes, hangulatos, élményt adó (pl. Kaptafa, Groenk Deli, Tekergő, Petrocelli, Pizza&Wurlitzer), vagy legyen a másik véglet, rusztikus, nosztalgiás, falusi, nádtetős, kockásabroszos, faházas (Gulyás, Boglya, Szúnyogszigeti, Patkó). A szocreálból visszamaradt, ímmel-ámmal felújított helyeket csak akkor favorizáltuk, ha köztudottan felkapottak.

5. Nyitva tartás: legyen egész évben nyitva, de legalábbis kora tavasztól késő őszig. Pluszpont, ha az étterem mellett bő választékú pub is van, ami késő estig nyitva áll (pl. TomTom, Wave Cafe Beach). Olyan helyeket, amik önmagukban nem túl különlegesek, ráadásul csak nyáron vannak nyitva, nem tettük térképre, hiába jó mondjuk a konyhájuk. 

6. Verseny: az elsődleges szempont, hogy minden tóparti és környéki településnek legyen legalább egy helye feltüntetve. Ott ahol nincs nagy választék, de van említésre méltó hely (pl. északi part vagy Dinnyés), mindenképpen feltüntettünk valamit, ami a fenti kritériumokból legalább egynek megfelel. Ott viszont, ahol óriási a választék (pl. Agárd) sokkal szigorúbban szűrtünk, és a fenti kritériumokból többnek is meg kellett felelni, hogy a térképre kerüljenek. Egyrészt nem jó a túlkínálat a vendégnek, nem fog tudni választani és benne van a pakliban, hogy rossz helyre megy. Másrészt a térképnek átláthatónak kell maradnia, hogy a vendég felfedezni akarja és ne elijedjen. 

7. Ismertség, marketing: azokat a helyeket, amelyek évek-évtizedek óta köztudottan felkapottak, jól ismertek, és akár másik városból is ide utaznak miatta az emberek, mindenképpen feltüntettük (Szúnyogszigeti, Gárdonyi Gyros, Gajdos Lángos, Csóbor Pincészet, Admirale /Csutora/ Étterem). Azokat a helyeket is, akiknek jó marketingje, tudatos brandje van (Bálint Borárium, Groenk Deli, Köllő és Aprókertek Borászat) szintén nem hagytuk ki.